20 Haziran 2012 Çarşamba

Salep


Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir. Yüzlerce yıldır Anadolu insanının büyük keyif alarak içtiği salep, dünyanın birçok yerinde içilmektedir. Büyük bakır imbiklerde, satıcıların sırtında sokak sokak dolanarak insanların hizmetine sunulmuştur. Vücut direncinden ishali kesmeye, bağırsak nezlesinden cinsel gücü artırmaya kadar bir çok hastalığı iyileştirdiği düşünülen salep, ülkemizde çoğunlukla Batı, Güneybatı, Güney ve Kuzey Anadolu olmakla beraber Anadolu’nun birçok yerinde yetişir.
Tanımı
Doğada yetişen bir çeşit yabani orkidelerin köklerindeki yumruların çıkarılarak yıkanarak temizlenmesi, ipe dizilmesi, su veya süt içerisinde kaynatılması, açık havada kurutulması ve sonrasında dövülerek toz haline getirilmesi işlemlerinden sonra ortaya çıkan bir içecektir.

·         Malzemeleri
Bileşiminde herhangi bir madde bulunmamakla birlikte hazırlanması aşamasında tarçın ilave edilir. Süt ve şeker salebin hazırlanması için gereken diğer gereçlerdir.

Salep hazırlamak için gerekli olan malzeme ve ölçüleri aşağıda verilmiştir.

·         Malzemeler
· Salep (2 tatlı kaşığı - 10 gram)
· Şeker (2,5 yemek kaşığı - 25 gram)
· Süt (4 su bardağından biraz az - 750 gram)
· Tarçın

·          Hazırlanması
Ø Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırılır.
Ø Karışıma azar azar soğuk süt ekleyerek ezilir.
Ø Kısık ateşte, karıştırarak koyulaşıncaya kadar 10-15 dakika  pişirilir.
Ø Fincanlara boşaltıp üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder