Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir. Yüzlerce yıldır Anadolu insanının büyük keyif alarak içtiği salep, dünyanın birçok yerinde içilmektedir. Büyük bakır imbiklerde, satıcıların sırtında sokak sokak dolanarak insanların hizmetine sunulmuştur. Vücut direncinden ishali kesmeye, bağırsak nezlesinden cinsel gücü artırmaya kadar bir çok hastalığı iyileştirdiği düşünülen salep, ülkemizde çoğunlukla Batı, Güneybatı, Güney ve Kuzey Anadolu olmakla beraber Anadolu’nun birçok yerinde yetişir.
Tanımı
Doğada yetişen
bir çeşit yabani orkidelerin köklerindeki
yumruların çıkarılarak
yıkanarak temizlenmesi, ipe dizilmesi, su
veya süt içerisinde kaynatılması,
açık havada kurutulması ve
sonrasında dövülerek toz haline getirilmesi işlemlerinden
sonra ortaya çıkan bir içecektir.
·
Malzemeleri
Bileşiminde
herhangi bir madde bulunmamakla birlikte hazırlanması aşamasında
tarçın ilave edilir. Süt ve şeker
salebin hazırlanması
için
gereken diğer gereçlerdir.
Salep hazırlamak
için gerekli olan malzeme ve ölçüleri aşağıda
verilmiştir.
·
Malzemeler
· Salep (2 tatlı kaşığı -
10 gram)
· Şeker (2,5 yemek
kaşığı - 25 gram)
· Süt (4 su bardağından
biraz az - 750 gram)
· Tarçın
·
Hazırlanması
Ø Salep ve şekeri
bir tencereye koyup iyice karıştırılır.
Ø Karışıma
azar azar soğuk süt ekleyerek ezilir.
Ø Kısık
ateşte, karıştırarak
koyulaşıncaya kadar 10-15 dakika pişirilir.
Ø Fincanlara boşaltıp
üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder