Etüve: Yiyeceklerin kendi sularında pişirilme yöntemidir. Gereken ilavelerle hazırlanan yiyecekler ocakta veya fırında kendi sularıyla pişirilirler. Pişirme ısısı hafif olmalı ve yemek kendi suyunu bırakarak pişirmeyi sağlamalıdır.
Bu usülle hazırlanan balıklar,
besin değeri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca lezzet yönündende aranan yemek
çeşitlerindendir. Türk mutfağında çok kullanılan
güveç şekli, bu usulün bir uygulamasıdır. Özel
topraktan yapılan güveç kapları ve yabancı mutfaklarda ki kalın seramik kaplar
bu uygulamalar için yapılmıştır.
Bu usülle hazırlanan
balık yemeklerinde dikkat edilecek noktalar
Balığın
eti kılçığından ayrılmış olmalıdır. Filetolar ortalama 1,5 cm kalınlığında
enine parçalara ayrılarak hazırlanabilir.
Genellikle
Palamut kullanılsa da Torik veya iri bir deniz balıkları ile Yayın vb tatlı su balıkları ile
de hazırlanabilir.
Arzuya
göre birer kişilik güveçlere bölünerek de pişirilebilir.
Soğan,
patates, sivri biber, patlıcan, domates, maydanoz ve sarımsak gibi sebzelerle
kekik, defneyaprağı ve zeytinyağı ile hazırlanır.
Başlangıçta
dibinin tutmaması için birkaç bardak su ilave edilebilir.
160 °C - 180 °C lik önceden ısıtılmış fırında 2-3 kaşık suyu kalıncaya kadar pişirilir.
Soğuk
olarak da servise alınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder